- 500 g vepřového z plece
- Sůl
- Pepř
- 20 g solamylu
- 100 g oleje
- 50 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lži1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky drceného kmínu
- Zeleninový vývar
- 2 zralé banány
- 5 g cukru
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, obalíme v solamylu a na rozpáleném tuku smahneme. Přendáme do pekáče, přidáme cibuli, prolisovaný česnek, mletou papriku a kmín, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Měkké, dočervena upečené maso vyjmeme, vypečenou šťávu slijeme a dáme na teplé místo. Banány nakrájíme na kolečka, posypeme cukrem, vhodíme na rozpálený olej, opékáme, až cukr zkaramelizuje. Banány vmícháme k masu a zalijeme výpekem.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..