• 300 g bezlepkové mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • lžička sušeného česneku
  • olivový olej
  • pepř

Smícháme vodu s moukou a práškem do pečiva. Přidáme sůl, pepř, sodu, olej, česnek, trochu rozmarýnu a vypracujeme těsto.

Z těsta vytvoříme placky o průměru 15 cm. Připravíme si plech s pečícím papírem. Placky vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180°C.

Hotové placky polijeme olivovým olejem a posypeme rozmarýnem.

Přečtěte si také:

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.