- 300 g bezlepkové mouky
- 200 ml vlažné vody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky jedlé sody
- lžička sušeného česneku
- olivový olej
- pepř
Smícháme vodu s moukou a práškem do pečiva. Přidáme sůl, pepř, sodu, olej, česnek, trochu rozmarýnu a vypracujeme těsto.
Z těsta vytvoříme placky o průměru 15 cm. Připravíme si plech s pečícím papírem. Placky vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180°C.
Hotové placky polijeme olivovým olejem a posypeme rozmarýnem.
Přečtěte si také:
Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..