- 500 g brambor
- 1 vejce
- sůl
- 70 g solamylu
- 70 g pohankové mouky
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout, oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce, solamyl, mouku, podle chuti osolíme. Tvoříme knedlíky, které uvaříme v osolené vodě.
Přečtěte si také:
Jaké je riziko, že rakovina prsu propukne právě u vás?
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..