- 35 dkg bezlepkové mouky
- 350 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 3 hrstě burizonů
- 1 kypřící prášek do pečiva
- sůl
V míse smícháme mouku, mléko, vejce a prášek do pečiva. Osolíme a vmícháme burizony.
Připravíme si 4 porcelánové hrnky (na 1/4 litru), které vymažeme silně máslem, nepoužívat olej.
Do nich vložíme vzniklé těsto tak, aby sahalo do poloviny hrnku.
Hrnky vložíme do hrnce s teplou vodou, aby sahala do 2/3 hrnků a vaříme pod pokličkou 25 minut od začátku varu.
Přečtěte si také:
Počet celiaků stále roste
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..