- 4 lžíce cukru krupice
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce oleje
- 500 ml bezlepková směsi Jizerka
- jahody
- šlehačka
Sezóna jahod je v plném proudu a tak proč si ji neužít. Přinášíme recept na lívanečky pro celiaky, které nelze rozeznat od těch klasických.
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a dobře promícháme.
Na lívanečníku s teflonovým povrchem tvoříme malé lívanečky, které pečeme pozvolna dozlatova.
Podáváme s jahodami a šlehačkou.
Přečtěte si také:
Bezbolestné vyšetření žaludku
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..