- Těsto:
- 220 g bezlepkové mouky
- 100 g studeného másla
- velká špetka soli
- 3 lžíce studené vody
- Náplň:
- 300 g pórku
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml mléka
- 100 g smetany
- 3 vejce
- sůl, pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
Z mouky, másla, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce.
Poté těsto rozválíme a vložíme ho do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Vytvoříme asi 2cm vysoký okraj.
Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na proužky, které podusíme na rozehřátém oleji.
Mléko rozšleháme s vejci a smetanou, okořeníme solí a pepřem a vmícháme do něj pórek a sýr. Hmotu dáme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180°C 30 – 40 minut.
Přečtěte si také:
Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..