- svazek ředkviček
- 400 g brambor
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- šalotka
- pažitka
- sůl, bílý pepř
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Ředkvičky očistíme, omyjeme nakrájíme na kolečka. Brambory spolu s ředkvičkami dáme do mísy, přidáme jemně sekanou šalotku a jogurt nebo zakysanou smetanu. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Ozdobíme pokrájenou zelenou pažitkou a podáváme.
Přečtěte si také:
Poruchy štítné žlázy. Jak je poznáme?
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..