• 2 menší cukety
  • 100g červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • petržel a libeček

Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce zarestujeme, česnek nesmí zhnědnout. Do hrnce přihodíme na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou a 2 minuty restujeme. Přidáme 100g propláchnuté červené čočky a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí čočky, trvá to asi 15 minut.

Ke konci varu přihodíme zelené bylinky a polévku do hladka rozmixujeme.

Přečtěte si také:

Riziko vzniku rakoviny prsu se dá mnohými způsoby snížit

na Ordinace.cz

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.