• 1/2 šálku pohanky (lepší je pohanková lámanka)
  • miska kopřiv
  • 1 větší mrkev
  • 2-3 brambory
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Mrkev a brambory nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do osolené vody. K poloměkkým bramborám přidáme nasekané kopřivy a dovaříme doměkka. Vsypeme pohanku a vmícháme rozšlehané vejce.

Polévku dochutíme a necháme chvilku odstát.

Přečtěte si také:

Sníženou funkcí štítné žlázy trpí stále více žen

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.