- 1/2 šálku pohanky (lepší je pohanková lámanka)
- miska kopřiv
- 1 větší mrkev
- 2-3 brambory
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Mrkev a brambory nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do osolené vody. K poloměkkým bramborám přidáme nasekané kopřivy a dovaříme doměkka. Vsypeme pohanku a vmícháme rozšlehané vejce.
Polévku dochutíme a necháme chvilku odstát.
Přečtěte si také:
Sníženou funkcí štítné žlázy trpí stále více žen
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..