• 400 gramů krůtích prsou
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • tymián, rozmarýn dle chuti
  • rostlinný tuk
  • 200 gramů chřestu
  • bobkový list, nové koření pár kuliček, pár listů
  • 2 žloutky
  • citronová šťáva
  • bílé víno

Krůtí prsa nakrájíme na silnější plátky. Bylinky opláchneme, nasekáme, lehce zakápneme olivovým olejem a vetřeme do krůtích prs. Maso zprudka opékáme na rostlinném tuku  z obou stran, tak aby mělo zlatavou kůrčičku. Pokud jsou plátky vyšší, můžeme dopéct v rozehřáté troubě, ale dáváme pozor, abychom steak nevysušili. Nakonec osolíme a opepříme. Steak odložíme na teplé místo.

Chřest pečlivě oloupeme škrabkou. Do kastrolu s vodou přidáme sůl, rostlinný tuk, koření a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu, vložíme chřest a necháme pomalu tzv. táhnout, dokud chřest není měkký.
Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Ve vhodném rendlíku smícháme žloutky, ochlazený vývar z chřestu, víno, ochutíme případně solí, pepřem a citronovou šťávou. Ve vodní lázni zahříváme za stálého míchání metličkou do husté pěny. Jakmile nám směs začne houstnout, stáhneme z vodní lázně a vmícháme rostlinný tuk. Dle potřeby dochutíme. Dáváme si pozor, aby se nám žloutky nesrazily. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme naředit pár kapkami horké vody.

Na talíř naservírujeme steak a chřest, který přelijeme omáčkou.

Přečtěte si také:

Ať sportujete lehce, nebo intenzivně, myslete na výživu

na Ordinace.cz

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.