- 20 g droždí
- 1 vejce
- 250 g tvarohu
- 200 ml oleje
- 250 ml mléka
- 125 g kukuřičné mouky
- 375 g solamylu
- 20 g cukru
- sůl
Z droždí, teplé vody, špetky soli a 1 lžičky cukru připravíme kvásek a po vzejití přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí ho vložíme do vymaštěné formy a vložíme do studené trouby. Pečeme 60 minut při střední teplotě.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..