• 350 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 konzervy (2x 270 g) slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g rýžových burisonů
  • 50 g čokoládové polevy tmavé
  • Papírové košíčky

Ve větším hrnci zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo a kondenzované mléko. Vše stále mícháme!

Postupně přidáváme burisony. Hmotu necháme vychladnout, abychom mohli mokrou rukou tvarovat kuličky o průměru 4 až 5 cm. Kuličky vložíme do papírových košíčků a necháme ztuhnout. Na závěr je pokapeme čokoládovou polevou.


 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.