• 500 g mrkve
  • 500 ml vývaru
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 1 cibule
  • cca 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 vrchovatá lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • čerstvý koriandr
  • špetka chilli
  • sůl
  • pepř

Na ghí necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidáme nastrouhaný zázvor, krátce osmahneme a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.

Necháme pár minut opékat, zalijeme vývarem a vaříme doměkka.

Potom do polévky přidáme trošku chilli a kokosové mléko a necháme krátce povařit. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, dochutíme solí a pepřem.

Podáváme ozdobené pár kapkami kokosového mléka a snítkou čerstvého koriandru.

Přečtěte si také:

Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.