- 500 g mrkve
- 500 ml vývaru
- 1 konzerva kokosového mléka
- 1 cibule
- cca 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 vrchovatá lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- čerstvý koriandr
- špetka chilli
- sůl
- pepř
Na ghí necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidáme nastrouhaný zázvor, krátce osmahneme a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.
Necháme pár minut opékat, zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
Potom do polévky přidáme trošku chilli a kokosové mléko a necháme krátce povařit. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, dochutíme solí a pepřem.
Podáváme ozdobené pár kapkami kokosového mléka a snítkou čerstvého koriandru.
Přečtěte si také:
Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..