• 8 spodních kuřecích stehýnek
  • 300 g proprané rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 2 na proužky nakrájené kapie
  • cherry rajčata
  • sladká mletá paprika
  • špetka šafránu ( možno použít trochu kurkumy)
  • rozmarýn
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • mořská sůl

Ve velké pánvi osmahneme na oleji kuřecí stehýnka zbavená kůže. Přidáme jarní cibulku, kapie, rajčata, lžičku mleté papriky, špetku šafránu, lžičku rozmarýnu a krátce zarestujeme. Přidáme rýži , podlijeme vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a dusíme. Občas lehce promícháme. Vaříme cca. 40 minut, dokud vše nezměkne. Podle potřeby můžeme ještě lehce podlít vodou nebo vývarem.

Přečtěte si také:

Na dovolené se exotických jídel bát nemusíte

na Ordinace.cz

 

 

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.