- 150 g vařených brambor
- 50 g cibule
- 1 červená paprika
- 300 g mletého hovězího
- 100 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- Sůl
- Sladká mletá paprika
- Pepř
- 100 g oleje
- Bylinkové máslo:
- 1 stroužek česneku
- 20 g sekané petrželky
- 50 g másla
- Citronová šťáva
Brambory vidličkou jemně rozmačkáme. Cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Papriku rozčtvrtíme, očistíme a jemně nasekáme. Rozsekané přísady smícháme s mletým masem, 1 dl vody, vejcem a kořením. Hmotu zpracujeme, až je pružná, a dochutíme. Uděláme osm placiček, potřeme olejem, zabalíme do alobalu. Grilujeme na grilovacím roštu. Česnek oloupeme, jemně nakrájíme, přidáme sůl a utřeme. Smícháme s petrželkou a máslem, přidáme citronovou šťávu. Alobal rozbalíme, karbanátky servírujeme přímo na něm. Na každý položíme kousek bylinkového másla.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..