- 400 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 40 g solamylu
- 100 ml šlehačky
- sůl
- pepř
- tymián
- 20 g másla
- 200 g anglické slaniny
- 100 g kečupu
Z mletého masa, vejce, solamylu, smetany a vody podle potřeby vypracujeme masovou hmotu. Osolíme, opepříme a okořeníme rozdrceným tymiánem.
Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem. Z masové směsi utvoříme 4 silnější placičky, z boku je obalíme slaninou, kterou upevníme špejlemi.
Mleté řízky položíme do mísy, na každý nalijeme trochu kečupu a dáme do trouby upéct.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..