- 200 g loupané pohanky
- 1 menší cuketa
- 1 menší lilek
- 100 g cherry rajčátek
- 1 žlutá kapie
- 1 červená kapie svazek rukoly
- 4 lžíce olivového oleje
- drcené provensálské bylinky
Pohanku důkladně propláchneme a při občasném promíchávání vaříme do měkka cca 20 minut.
Papriky, lilek a cuketu nakrájíme na rovnoměrné kousky, přelijeme olivovým olejem, posypeme bylinkami a vše důkladně promícháme. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů do poloměkka.
Jakmile zelenina zchladne, přimícháme ji do pohanky spolu s nakrájenými rajčaty a dochutíme solí.
Nakonec přidáme nasekanou rukolu a důkladně promícháme.
Přečtěte si také: VZP a příspěvek na bezlepkovou dietu v roce 2014 na ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..