- 100 g pohankové mouky
- 100 g bezlepkové mouky (Schär)
- prášek do pečiva
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový puding
- 2 vejce
- 60 g oleje
- 0,75 dcl mléka
- 100 g nastrouhané mrkve
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a všechny ostatní přísady. Lehce vše zamícháme ručním šlehačem a pak přidáme jemně natrouhanou mrkev. Nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut. Za horka vyklopíme z formy.
Přečtěte si také:
Trávicí potíže – střevní záněty a rakovina střev
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..