- 200 g pohankové lámanky
- 2 vejce
- třtinový cukr
- ovoce – čerstvé nebo kompotované dle vlastního výběru
- 0,4l mléka
- 80g rostlinného másla
Mléko přivedeme k varu, odstavíme a vsypeme do něj pohanku. Jakmile pohanka změkne, slijeme přebytečné mléko a vmícháme máslo, které necháme rozpustit.
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme do světlé pěny, kterou přidáme k pohance a dobře promícháme. Poté jemně vetřeme bílkový sníh.
Připravenou směs vrstvíme do máslem vymazané pečící formy a prokládáme jej nakrájeným ovocem. Použít lze ovoce dle sezóny i chuti.
Nákyp pečeme v troubě na 180˚C asi 30 minut.
Přečtěte si také:
Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..