• 300 g pohanky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 3-4 stroužky česneku
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Špetka mletého nového koření
  • Sůl
  • Tuk na vymazání

Pohanku propláchneme, scedíme a na lžíci oleje krátce osmahneme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme 10-15 minut.

Na zbylém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme ji k pohance spolu s vejci, prolisovaným česnekem a kořením. Směs osolíme a promícháme. Rozložíme ji do zapékací mísy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut dozlatova.

Přečtěte si také:

Počet celiaků stále roste

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.