- 50 g olivového oleje
- 100 g šunky
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g brambor
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 250 g nastrouhaného zelí
- 450 g rajčat
- 200 g fazolí
- Zeleninový vývar
- Bobkový list
- Rozmarýn
- Tymián
- Sůl
- Pepř
- 100 g nastrouhaného sýra
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou šunku, nasekanou cibuli, rozetřené stroužky česneku a dozlatova usmažíme. Přidáme nakrájené brambory, mrkev, zelí, pórek a smažíme další asi 2 minuty. Pak přidáme nakrájená rajčata, fazole a horký vývar (asi 1 litr), vaříme pod pokličkou i s kořením, dokud zelenina nezměkne. Odstraníme koření, polévku dosolíme a opepříme a na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..