- 450 g kapra
- 40 g bezlepkové mouky
- 4 vejce
- 50 ml mléka
- 100 g kukuřičně – rýžové instantní kaše Otesánek
- olej na smažení
- sůl
Porce kapra osolíme, nejlépe alespoň dvě hodiny dopředu, obalíme v mouce, vajíčku rozšlehaném s mlékem a nakonec v kukuřičně – rýžové instantní kaši. Kapra ihned smažíme. Porce nepokládáme na sebe, protože se lepí.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..