- 300 g eidamské cihly
- 100 g taveného sýra
- 100 g másla
- Mletá sladká paprika
- 1 sterilovaná okurka
- 100 g sterilované kapie
- 100 g šunky od kosti nakrájené na tenké plátky
Eidamský sýr vložíme do mikrotenového sáčku, který pevně zavážeme, aby se do něj nedostala voda, a ve vroucí vodě vaříme 15 minut. Horký sýr dáme na alobal o rozměru 29 x 40 cm a rozválíme na obdélník. Tavený sýr, máslo a mletou papriku vymícháme do pěny a nastříkáme na vychladlý sýr. Poklademe okurkou nakrájenou na plátky, kapií nakrájenou na nudličky a plátky šunky. Pevně svineme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme na několik hodin do chladničky ztuhnout. Podáváme nakrájenou na plátky s čerstvou zeleninou.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..