- 220 g bezlepkové mouky
- 4 větší vejce
- 90 g tmavého třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 110 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
- 1 lžička jemně nastrouhané citrónové kůry
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
V míse ušleháme žloutky s oběma cukry a špetkou soli. Postupně, za stálého šlehání, přidáváme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Na závěr vmícháme citrónovou kůru a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme 40-50min při 175°C.
Přečtěte si také:
Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..