• 500 g brambor
  • 2 mladé cukety
  • 250 ml sójové smetany
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 2-3 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř

Uvaříme brambory. Cuketu omyjeme, odstraníme konce a nakrájíme ji na tenká kolečka stějně jako brambory. Zapékací misku vymažeme olejem a brambory s cuketou do ní střídavě naskládáme. Sójovou smetanu ochutíme pepřem, solí a prolisovaným česnekem. Touto směsí rovnoměrně zalijeme brambory s cuketou. Povrch posypeme strouhaným parmazánem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 20 minut.

Přečtěte si také:

Příčiny srdečních onemocnění, o kterých možná nevíte

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.