- 1 středně velká červená řepa
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 petržel
- 4 brambory
- ½ cibule
- lžíce řepkového oleje
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- 150 g bílého jogurtu
Na oleji orestujeme na jemno nasekanou cibulku, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Necháme zatáhnout a poté přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel a brambory. Zalijeme asi tak 1,5 litry vody nebo zeleninového vývaru. Osolíme, přidáme bobkové listy a nové kořením a vaříme do měkka, asi tak 30 minut. Podáváme se lžící bílého jogurtu.
Přečtěte si také:
Celková anestezie v zubní ordinaci. Jaké jsou výhody, jaká rizika?
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..