- 1kg cibule
- 1kg hrušek
- 0,5 kg švestek
- 4 stroužky česneku
- 0,25l bílého vinného octa
- 2 citrony
- Koriandr
- Mletý černý pepř
- Kajenský pepř
- Strouhaný zázvor
- 0,5kg cukru
- Sůl
- voda
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, odstraníme zbytky stopek a okvětí a pokrájíme.
Česnek oloupeme, rozdělíme stroužky a nakrájíme na tenké plátky.
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rovněž pokrájíme na malé kousky.
Vše nasypeme do větší nádoby, podlijeme a přivedeme do varu.
Dochutíme vinným octem a citronovou šťávou. Přidáme 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku kajenského pepře, lžíci strouhaného čerstvého zázvoru a sůl.
Všechno dál vaříme na mírném ohni 30-40 minut. Poté necháme směs částečně vychladnout a rozmixujeme ji. Přidáme cukr a ještě krátce povaříme, dokud hmota nezačne houstnout.
Hotové chutney naplníme do menších sklenic, pevně uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při 85 °C.