- 250 g dýně hokkaido
- 80 g mrkve
- 80 g brambor
- 3 šalotky
- 1 cm kořene zázvoru
- stroužek česneku
- 1 malá chilli paprička
- řepkový olej
- 2 lžičky mletého kari
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml kokosového mléka
- mořská sůl, pepř
- 4 plátky uzeného lososa
- najemno nasekaná petrželka
Dýni očistíme a i se slupkou nakrájíme na kostičky. Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Na řepkovém oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájené šalotky, přidáme dýni, mrkev, brambory, na plátky nakrájený česnek a zázvor a podusíme. Chilli papričku rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na jemné proužky. Přidáme ji do směsi a podusíme. Přimícháme mleté kari a krátce podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Necháme 20 – 25 minut povařit, poté rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
Lososa nakrájíme na proužky.
Polévku naservírujeme do nahřátých talířů, přidáme uzeného lososa a ozdobíme petrželkou.
Přečtěte si také:
Vysoký cholesterol může zkrátit život i dětem
na Ordinace.cz
- Vysoké hladině cholesterolu můžeme předcházet. Stačí vyhýbat se cigaretám, zdravě se hýbat a vynechat z jidelníčku potraviny plné cholesterolu a nezdravých živočišných tuků.