- 600 g dýně Hokaido
- 200 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 100 g celeru
- 2 cibule
- 200 g brambor
- 4 lžíce řepkového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g hub (hříbky, lišky, žampiony...)
- muškátový oříšek
- listová petrželka
- sůl a pepř na dochucení
Dýni, zeleninu i brambory opláchneme a oloupeme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme většinu oleje a orestujeme na něm kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli a dýni a restujeme, dokud není dýně úplně měkká. Přidáme brambory, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 30 minut. Mezitím si v pánvičce na zbylém oleji krátce podusíme houby a dáme si je stranou. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a přidáme houby. Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželkou.
Přečtěte si také:
Mýty a fakta o řepkovém oleji
na Ordinace.cz
- Kdo řekl, že houby nemají kromě chuti co nabídnout, ten lhal. Houby jsou zdravé a dají se upravit na mnoho způsobů. Nabízíme inspiraci pro všechny, kteří si chtěji připravit něco dobrého, ať již k houbovému úlovku přišli v lese, nebo v supermarketu.