- 150 g suché cizrny
- 1 dcl studeného vývaru z cizrny
- 4 stroužky česneku
- 0,5 dcl olivového oleje
- 1 citron
- sůl
- římský kmín drcený
- 100 g sezamové pasty tahini
Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit,vývar si ponecháme.
Uvařenou cizrnu rozmixujeme v kuchyňském kutru společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.
Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahini – tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí.
Cizrna je zdrojem vlákniny,o jejím významu ve výživě čtěte v článku Vláknina a její význam ve výživě na ordinace.cz
- Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.