- 200 g jehněčí kýty
- 10 g oleje na pekáč
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Libeček
- 100 g žampionů
- 30 g cibule
- 20 g oleje
- 50 g nivy
- 100 g nízkotučného jogurtu
- 1 dl bílého vína
- Lžička škrobové moučky
- Pažitka
Jehněčí kýtu odblaníme, protkneme tenkými plátky česneku a vetřeme do ní mletý pepř, sůl a libeček. Upravenou kýtu položíme na vymazaný pekáč, podlijeme a dáme do předehřáté, středně horké trouby péci. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, dokořeníme a za častého míchání dusíme, dokud se tekutina neodpaří. Nivu rozmačkáme vidličkou, přidáme polovinu jogurtu a vína a umícháme hustou pastu. Po 30 minutách pečení kýtu potřeme polovinou pasty a do kastrolu přidáme podušené žampiony a další polovinu jogurtu a vína. Po dalších pěti minutách kýtu potřeme druhou polovinou pasty. Zbylý jogurt smícháme se škrobovou moučkou, přidáme k masu a při vypnuté troubě dopečeme. Pokrm posypeme pažitkou a podáváme s chlebem nebo bramborami.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.