- 200 g jeleního masa (2 řízky)
- 20 g oleje
- 10 g uzené slaniny
- 20 g mrkve
- 20 g celeru
- 20 g petržele
- 30 g cibule
- Sůl
- Kousek celé skořice
- 1 hřebíček
- Citrónová kůra
- 10 g mouky
- Cukr
- Ocet
- 1 dl bílého vína
Jelení maso umyjeme, nakrájíme na řízky, naklepeme, prosolíme a na rozpáleném oleji po obou stranách opečeme. Řízky vyjmeme, přidáme na kostky nakrájenou uzenou slaninu, nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, dáme na cibuli, přidáme opečené řízky, skořici, hřebíček, citrónovou kůru, trošku podlijeme vodou a přikryté pomalu dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, přidáme podle chuti cukr, ocet, víno, necháme povařit a propasírujeme. Maso vložíme do šťávy a prohřejeme. Podáváme s knedlíkem.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.