- Směs na koláč:
- 250 g měkkého másla
- 250 g cukru
- 6 vajec (M)
- 350 g mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 1 polévková lžíce mléka
- 250 g sušených amerických brusinek
- Vanilkový krém:
- 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 250 g měkkého másla
- Kromě toho:
- 150 g hořké čokolády, krájené
- kakaový prášek
- 50 g sušených amerických brusinek
1. Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28×28 cm). Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout.
2. Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink.
3. Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.
Zdroj:Cranberry Marketing Committee
- Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.