- 100 g brambor
- 200 g cukety
- 6 ml oleje
- 50 g bílého jogurtu
- čerstvá bazalka
- zeleninový vývar
Oloupané, omyté brambory nakrájíme na kostky, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme. Cuketu oloupeme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky, přidáme k bramborám a vaříme doměkka. Rozmixujeme mixérem, zjemníme olejem a promícháme s jogurtem. Před podáváním ozdobíme lístky bazalky.
Přečtěte si také:
Češi snídají, ale sami a nezdravě
na Ordinace.cz
Žaludek ohrožuje kyselina
Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.
Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.