- 200 g kuřecích prsíček
- 2 feferonky
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- Špetka muškátového oříšku
- 100 g rýže
- 20 g oleje
- 5 g oleje k vymaštění formy
- Sůl
Osolené kousky kuřete osmažíme na oleji s nasekanými feferonkami, cibulí nakrájenou na kolečka a worcestrovou omáčkou. Mírně podlijeme. Měkké maso umeleme, ke zbylé šťávě přidáme rýži, podlijeme vodou a podusíme. Když je skoro hotová, vsypeme jí polovinu do dobře vymaštěné bábovkové formy. Na rýži vložíme umleté maso a navrch opět zbytek rýže. Upěchujeme a v troubě na mírném ohni zapečeme. Hotovou bábovku vyklopíme na nahřátý podnos, poprášíme muškátovým oříškem a vhodně ozdobíme různou zeleninou. Podává se bez přílohy.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.