- Maso s omáčkou:
- kuřecí prsa 300g
- slanina 20g
- mandlové lupínky 20g
- kořenová zelenina 400g
- med 30g
- divoké koření
- kořenící směs
- tuk 100% 20g
- olivový olej 10ml
- smetana 100ml
- jogurt 80ml
- brusinky 60g
- med 30g
- sůl
- Špalíčky:
- brambory 800g
- hrubá mouka 150g
- vejce 2-3ks
- krupice 100g
- houska 4ks
- petrželka
- sůl
Kuřecí maso lehce naklepeme a vložíme do připravené marinády z olivového oleje, koření a medu. Následně obalíme v plátcích mandlí. Vložíme do trouby na plech a pečeme při 135 °C.
Připravíme zeleninovo-cibulový základ, přidáme divoké koření a podlijeme. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji, přidáme smetanu a dochutíme.
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici, sůl, vejce, housku nakrájenou na kostičky a nasekanou petrželku. Vypracujeme těsto a vyválíme válečky, ze kterých krájíme špalíčky. Vaříme v páře 15 minut.
Na talíři ozdobíme maso lžičkou jogurtu a brusinek.
Recept od: Domov mládeže a Školní jídelna, Písek