- 400 g kuřecích prsních řízků
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 80 g olivového oleje
- 100 g cibule
- 400 g celeru
- 400 g mrkve
- 600 g mladé cukety
- 20 g rajského protlaku
- 100 ml bílého suchého vína
- 2 stroužky česneku
- sůl, mletá paprika
- 1 polévková lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 polévková lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Omyté maso osušíme, na pánvi opečeme na polovině rozpáleného olivového oleje po obou stranách do křupava. Opečené maso vyjmeme, osolíme, okořeníme rozmarýnem, poprášíme paprikou a zavineme každý kousek ve dvou plátcích šunky. Na zbylém oleji zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený česnek a očištěnou, na proužky nakrájenou zeleninu, rajský protlak, bílé víno, osolíme a přidáme papriku. Vše zamícháme a na tuto směs položíme připravené závitky, přiklopíme poklicí. Dusíme na mírném ohni asi 15 min doměkka. Závitky přeložíme na předehřáté talíře a zeleninu dochutíme citronovou kůrou a sekanou petrželkou. Případně dosolíme.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.