- 60 g celozrnné mouky
- 30 g sójové mouky
- 60 g strouhaných mandlí se slupkou
- 50 g rostlinného tuku (Hera)
- 1 celé vejce
- 5 peciček sladidla
- 10 g strouhaných mandlí na obalení
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici cca hodinu odpočinout. Poté tvarujeme drobné rohlíčky, které pečeme v troubě na cca 160 °C asi 10 minut (informace o teplotě platí pro horkovzdušnou troubu). Po vyjmutí rohlíčky obalíme ve strouhaných mandlích.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.