- 30 g strouhaných mandlí se slupkou
- 15 g rostlinného tuku
- 20 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička skořice
- 1 žloutek
- 2 pecičky sladidla
- 1 lžíce dia marmelády
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici cca hodinu odpočinout. Poté vyválíme a vykrajovátkem uděláme příslušné tvary. Pečeme v troubě na cca 160 °C asi 10 min. (Informace o teplotě platí pro horkovzdušnou troubu.) Po vyjmutí necháme vychladnout a poté slepíme marmeládou. Ozdobit můžeme dvěma plátky mandlí a kouskem („pecičkou“) marmelády.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.