- 100 g mrkve
- 100 g ředkviček
- 60 g cibule
- 100 g bílého netučného jogurtu
- 1 lžíce ochucené majonézy
- Zelená petrželka
- 60 g rajčat
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Pepř
- Nekalorické umělé sladidlo podle chuti
- Sůl
Oškrábanou karotku a omyté ředkvičky nastrouháme na jemném struhadle, do misky přidáme trochu soli, nadrobno nasekanou cibuli i s natí. Přidáme jogurt a promícháme. Dále přidáme majonézu a rovněž promícháme. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a trochou umělého sladidla. Mažeme na krajíčky chleba, zdobíme plátky rajčete a snítkou zelené petrželky.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.