- 150 g širokých nudlí
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 vejce
- citronová kůra
- 20 g cukru
- 300 g jablek
Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, propláchneme a necháme vychladnout. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Máslo utřeme se žloutky do pěny, přidáme citronovou kůru a cukr. Vmícháme nudle, nastrouhaná jablka a tuhý sníh z bílků. Směs dáme do formy vymazané olejem, vysypané strouhankou a pečeme dorůžova.
Žaludek ohrožuje kyselina
Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.
Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.