- 300g brambor
- 60g hladké mouky
- 300g mléka
- 40g zakysané smetany
- 1 žloutek
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- ocet
Očištěné brambory nakrájíme na malé kostičky a společně s bobkovým listem i novým kořením dáme vařit do studené osolené vody.
Jakmile jsou brambory skoro měkké, přidáme mléko a rozšlehanou mouku a dále povaříme.
Vyjmeme bobkový list i nové koření a podle chuti okyselíme octem. Na závěr ještě přidáme smetanu s rozmíchaným žloutkem.
Polévku lze rovněž podávat i rozmixovanou.
Samotný vápník nestačí
Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.