• Maso s omáčkou:
  • hovězí maso zadní 250g
  • voda 400ml
  • olej 30ml
  • cibule malá 2ks
  • mrkev 100g
  • celer 80g
  • petržel 80g
  • nové koření, bobkový list, pepř celý
  • skořice celá
  • mouka hladká 25g
  • sůl
  • citron - šťáva 20ml
  • cukr 40g
  • máslo 20g
  • rajský protlak 100ml
  • Těstoviny:
  • těstoviny 200g
  • sůl
  • olivový olej na promaštění
  • voda

Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a zvolna opečeme.

Omyté hovězí maso vložíme na cibulovo-zeleninový základ a necháme ho zatáhnout. Přidáme rajský protlak a maso ještě chvíli restujeme.

Podlijeme vodou tak, aby bylo maso celé ponořené. Osolíme a přilijeme výluh z koření, který jsme si předem připravili. Do masa zapíchneme sondu, která měří jeho teplotu v jádře. Nastavíme program multifunkční pánve na VAŘENÍ PŘES NOC. Maso se vaří cca 10–12 hodin při teplotě jádra 74–77 °C.

Po ukončení programu maso vyjmeme a naporcujeme. Vývar zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky a vše necháme důkladně provařit. Poté omáčku rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Nakonec zjemníme zbytkem másla.

Těstoviny vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme dle návodu výrobce. Po uvaření scedíme, propláchneme a promastíme.

 

Recept od: ZŠ Chmelnice, Praha