- Maso s omáčkou:
- hovězí maso zadní 250g
- voda 400ml
- olej 30ml
- cibule malá 2ks
- mrkev 100g
- celer 80g
- petržel 80g
- nové koření, bobkový list, pepř celý
- skořice celá
- mouka hladká 25g
- sůl
- citron - šťáva 20ml
- cukr 40g
- máslo 20g
- rajský protlak 100ml
- Těstoviny:
- těstoviny 200g
- sůl
- olivový olej na promaštění
- voda
Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a zvolna opečeme.
Omyté hovězí maso vložíme na cibulovo-zeleninový základ a necháme ho zatáhnout. Přidáme rajský protlak a maso ještě chvíli restujeme.
Podlijeme vodou tak, aby bylo maso celé ponořené. Osolíme a přilijeme výluh z koření, který jsme si předem připravili. Do masa zapíchneme sondu, která měří jeho teplotu v jádře. Nastavíme program multifunkční pánve na VAŘENÍ PŘES NOC. Maso se vaří cca 10–12 hodin při teplotě jádra 74–77 °C.
Po ukončení programu maso vyjmeme a naporcujeme. Vývar zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky a vše necháme důkladně provařit. Poté omáčku rozmixujeme, dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Nakonec zjemníme zbytkem másla.
Těstoviny vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme dle návodu výrobce. Po uvaření scedíme, propláchneme a promastíme.
Recept od: ZŠ Chmelnice, Praha