- 200 g lilku
- 10 g olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 10 g cukru
- Zelená petrželka
- Sůl
Lilky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Z vody, olivového oleje, citrónové šťávy a cukru připravíme zálivku. Lilky zalijeme zálivkou, osolíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a dáme do chladničky vychladnout.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.