- 75 g čočky (suchá váha)
- zeleninový vývar
- cibule
- česnek
- pórek
- rajčata
- mrkev
- olivový olej
- sůl, pepř, majoránka
Čočku uvaříme v zeleninovém vývaru na skus.
Na olivovém oleji orestujeme cibuli na kostičky, kolečka mrkve, česnek, kolečka pórku. Po chvíly přidáme rajčata na kousky. Nakonec přidáme rajčatové pyré a čočku spolu s vývarem, povaříme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Přečtěte si také:
Lidé hrozbu cukrovky hrubě podceňují
na Ordinace.cz
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.