• 500 ml červeného vína
  • 300 g třtinového cukru
  • 4 celé skořice
  • 2 vanilkové lusky
  • 6-8 badyánů
  • 6 hřebíčků
  • 750 g čerstvých brusinek
  • 100 g vlašských ořechů (např. z Kalifornie)

1. V hrnci zahřejte červené víno s třtinovým cukrem, skořicí, na kousky nakrájenými vanilkovými lusky, badyánem a hřebíčkem.  Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

 2. Brusinky a vlašské ořechy rozdělte do zavařovacích sklenic, na ně nalijte svařené červené víno s kořením. Sklenice uzavřete.

 3. Naplňte pekáč nebo hlubší plech v troubě vařící vodou na výšku asi 2 prstů. Postavte do něj sklenice. Vařte při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: není vhodná pro sklenice s gumovým kroužkem), dokud ve sklenicích stoupají bublinky (asi 35-45 minut). Vypněte troubu a nechte sklenice stát v horké vodě ještě asi 30 minut.

 Neotevřené vydrží 3-4 měsíce, otevřené uchovávejte v chladu a spotřebujte do 1 týdne.

Tipy:

  • Kdo chce, může do každé sklenice přidat ještě skleničku hnědého rumu.
  • Svařené brusinkové víno je ideálním dárkem. Hodí se ke smetanovým mraženým krémům, pečeným jablkům nebo pannacottě. Je zvláště lahodné, pokud se před podáváním krátce prohřeje.

Zdroj:Cranberry Marketing Committee