- 350 g tvarohu
- 150 ml smetany
- 180 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 a půl plátku želatiny
- polovina vanilkového lusku
- 500 g jahod
- 55 g hnědého cukru
- 50 ml bílého rumu
- 3 lžíce balsamikového krému Papadimitriou
- 10 čerstvých lístků máty
Plátky želatiny vložíme do studené vody, aby změkly. Špičkou nože rozřízneme lusk vanilky na polovinu a semena přidáme do mléka. V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a cukr společně s prázdným vanilkovým luskem. Mícháme, až směs dosáhne varu.
Vyždímáme želatinu a přidáme ji do horké směsi a dobře promícháme do rozpuštění. Přelijeme mléčnou směs do misky, odstraníme vanilku a schladíme ve větší nádobě s kostkami ledu. Mícháme až do ochlazení směsi.
V mixéru smícháme tvaroh se studenou mléčnou směsí, až dosáhneme krémové konzistence. Umístíme krém do sklenic a necháme alespoň 3-5 hodin v chladničce.
Jahody omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. V míse promícháme cukr s rumem a balsamikovým krémem Papadimitriou. Přidáme jahody a nasekanou mátou. Necháme marinovat po dobu 10-15 minut.
Na závěr nalijeme marinované jahody na krém a dozdobíme lístkem máty.
- Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.