- Těsto:
- 260 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíci studené vody
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- Náplň:
- 400 g měkkého tvarohu
- 3 hrušky
- 150 g bílého nízkotučného jogurtu
- 2 vejce
- 75 g krupicového cukru
- 70 g třtinového cukru
- lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
Prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru, žloutek a lžíci vody a vypracujte vláčné těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme půl hodiny odležet v chladu.
V míse smícháme tvaroh s jogurtem. Vyšleháme vejce s oběma druhy cukru a vmícháme je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je podélně na šestiny a smícháme s citronovou kůrou a šťávou.
Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát a vyložíme jím pekáček vyložený pečícím papírem. Na těsto nalijeme jogurtovou náplň, rozložíme na ni nakrájené hrušky a koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 15 minutách snižíme teplotu na 150 °C a koláč dopečeme asi 20 minut dozlatova.
Přečtěte si také: Děti, které nesnídají, se hůř učí na ordinace.cz
Samotný vápník nestačí
Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.