- 200 g hrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- Kůra z 1 omytého citronu
- 2 vejce
- 150 g loupaných sekaných mandlí
- 550 g sušeného a kandovaného ovoce (rozinky, brucinky, fíky, hrušky apod.)
- 100 g sekaných vlašských ořechů
- Vejce na potření
Mezi tradiční cukroví, na kterém si pochutnává Jiří Babica, patří tato specialita jeho mámy Magdaleny. Oba svorně tvrdí, že se povede vždycky. Jak na to? Cukr, vejce a citronovou kůru mícháme do zhoustnutí. Přidáme nasekané sušené a kandované ovoce, mandle a ořechy. Důkladně promícháme a nakonec vsypeme mouku. Těsto na válu dobře propracujeme a vytvarujeme z něj válec, který přednáme na plech vyložený pečicím papírem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 160-180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí chlebíček nakrájíme na tenké řezy; lepší je ale počkat s krájením až do druhého dne.
Co bude dnes dobrého
Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.