• 200 g libového vepřového masa
  • 100 g rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • kyselý pomeranč
  • čerstvý kopr
  • sůl

Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, zakapeme pomerančovou šťávou, olejem a necháme 1 hodinu marinovat. Rajčata nakrájíme na silnější plátky. Na špejli střídavě napichujeme maso a rajčata a vše nasucho grilujeme doměkka. Pak sejmeme ražniči ze špejle, dáme do misky, posypeme najemno nakrájeným koprem a promícháme.

 

Žlučník nikdy nespí

Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.

Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.